Ankara 5 Şubesi

Eğitim Bir Sen 5 Nolu Şube Kadın Komisyonunun TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Ziyareti

Eğitim-Bir-Sen Üniversiteler Şubesi Kadın Komisyonu olarak TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Edirne Milletvekili Fatma Aksal hanımefendiyi makamında ziyaret ettik. Üniversitelerde kadın çalışanların sorunları, kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması ve hayatın her alanında cinsiyete dayalı ayrımcılığın bertaraf edilmesi ve kadın istihdamı ve çalışmaları hakkında bilgi alışverişinde bulunduk.

Üniversiteler Şubesi olarak Yönetici atamalarında kadınların fırsat verilmediği yada daha az kadın yöneticinin atanabildiği oysa kadınların çalışma hayatında daha başarılı olabileceğini, kadınların doğum/analık izinleri ve sosyal imkanların sağlanması gerektiği konularında taleplerimizi ilettik. Her kadının özellikle şiddete uğrayanların maddi ve manevi olarak desteklenmesi, onurlandırılması, taktir/değer görmek istediklerini bildirdik.

TBMM KEFEK Başkanı Edirne Milletvekili Fatma Aksal, kadına karşı şiddetin önlenmesi ve kadınların korunması, şiddetle mücadele ve şiddetin önlenmesi için TBMM Komisyonunda Alt Komisyonlarda görüşülerek gerekli düzenlemeler ve yasaların çıkarıldığını anlatan Aksal Sendikamızın da çalışmalarına sağladığı desteklerden dolayı duyduğu memnuniyeti bildirerek şöyle devam etti;

Ülkemizin birçok Üniversitesindeki kadın çalışanlar ile görüştüklerini, çalışma hayatında kadının yeri, pozisyonu ve sorunlarını her mecrada ifade ettiklerini, kadının her dönemde çalışma hayatında önemini hakkında duyarlılıklarını ilettiler.

Diğer Bakanlıklarımızın, Kurulların, Kurumların ve Sendikaların katkıları ve destekleriyle kadına karşı daha doğrusu her canlıya karşı şiddeti önleme konusunda birçok işe imza attık ve şiddete maruz kalan herkesi takip edeceğiz" dedi.

"Komisyon olarak şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle hareket ediyoruz. Bu konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın koordinasyonunda çok fazla aşama kaydettiklerini ve Komisyonun çalışmaları kapsamında kişilere özel takip getirdiklerini anlattılar. 81 ilde daha etkin bir sistem ile çalışmaya başladıklarını anlattılar.

Bazen şiddete maruz kalan kişiler, gidip davacı oluyorlar ve şiddet gösteren kişi hüküm giyiyor. Genelde çalışmayan kadınlar maddi sıkıntılar karşısında şiddeti bile kabul etmek durumunda kalıyorlar. Biz burada da komisyon olarak kadın istihdamına ilişkin düzenlemeler ve yasalar çıkarmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla istihdam konusunda kadınlarımızı her alanda destekliyoruz. Örneğin 15-20 adet kadın kooperatifleri oluşturduk. Bu kooperatiflerde kadınlarımızın elinden gelen yetenekleri ve becerileri ile kendi ürettikleri ürünlerden kazandıkları ile hayatlarına katkı sağladıklarını belirttiler.

Sayın Başkana göstermiş olduğu ilgi ve alakalarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.